Interessante bronnen voor Nederlands taaladvies

Taal is geen exacte wetenschap, dus ook wij moeten soms betrouwbare bronnen raadplegen om er 100% zeker van te zijn dat wat we schrijven helemaal correct is. In deze blog geven we je graag enkele interessante en autoritaire bronnen mee voor de Nederlandse taal.

Taaladvies.net, een antwoord op vele concrete vragen over taal en spelling

Taaladvies is onderdeel van de website http://taalunieversum.org/, een initiatief van de Taalunie. Op de website van Taaladvies, https://www.taaladvies.net, vind je heel veel antwoorden op erg uiteenlopende vragen. Tip: geef je taalvraag in je zoekmachine in en typ er 'taaladvies' bij. Zo krijg je onmiddellijk te zien of Taaladvies een antwoord kan bieden op jouw specifieke vraag.

Woordenlijst.org, de referentie voor spelling

http://woordenlijst.org is nog zo'n initiatief van de Taalunie. Deze website is dé referentie voor spelling en volgt daarbij het bekende Groene Boekje. Ook wanneer je niet zeker bent van het geslacht van een woord of de vervoeging van een werkwoord kan je op deze website terecht voor antwoorden.

De Taaltelefoon, de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid

Ook op https://taaltelefoon.be/ vind je antwoorden op tal van vragen over spelling, het gebruik van leestekens, uitspraak, woordgebruik, grammatica en nog veel meer. De website is bijzonder uitgebreid en geeft bezoekers de kans hun talenkennis te testen met behulp van enkele spellingtests. De Taaltelefoon verstuurt ook wekelijks een interessante nieuwsbrief met leuke taaltips.

VRT Taalnet, de referentie voor uitspraak

Op de website van VRT Taalnet, https://taal.vrt.be/, vind je een ruime taaldatabank waarin heel wat taalkwesties worden uitgelegd en antwoorden worden gegeven op vragen over spelling en uitspraak. Ook hier kan je je inschrijven voor de wekelijkse nieuwsbrief. De Taalmail van VRT Taalnet bespreekt taalkwesties die de afgelopen week in het nieuws zijn geweest en geeft daar uitleg over. Net zoals op de website van de Taalunie kan je ook op deze website veel informatie vinden over alle landen ter wereld: waar ligt het, welke taal wordt er gesproken, welke munt wordt er gebruikt, wat is het bijvoeglijk naamwoord en hoe noemen we een inwoner van een bepaald land.

Synoniemen.net, voor een rijk taalgebruik

Tot slot geven we je graag deze website, https://synoniemen.net/, mee: een enorme databank van woorden en synoniemen. De spelling op deze website is ook steeds conform het Groene Boekje en Woordenlijst.org. Een interessante website voor wanneer je een tekst schrijft en graag diverse en rijke taal wilt gebruiken, en je er maar niet in slaagt een goed synoniem te bedenken voor het doodgewone woordje 'leuk'.

Vind je geen antwoord op jouw taalvraag of wil je graag advies over jouw teksten? Neem dan zeker contact met ons op via info@accolade.be. Onze taalspecialisten denken graag met je mee.

Accolade
Language
Services

  • Idiomatische teksten uit de pen van een native speaker
  • Een grondige kwaliteitscontrole door een tweede professionele vertaler/copywriter
  • Correcte en goed opgebouwde teksten voor een sterk imago
  • Een transparante en duidelijke prijsbepaling
  • Ruimte voor overleg, vragen en antwoorden tijdens het vertaal- of schrijfproces