Overslaan en naar de inhoud gaan

Opvallende vacatures trekken de juiste mensen aan: hoe ga je aan de slag?

Ben je op zoek naar werkkrachten? Er zijn vandaag heel veel mensen die dezelfde zoekintentie hebben als jou. De war for talent is echt wel losgebarsten. Er zijn een recordaantal openstaande vacatures en voor werkgevers wordt het moeilijker en moeilijker om hun goede werkkrachten lang aan boord te houden. Althans volgens Jobat.

Maar natuurlijk moet je wel eerst de juiste mensen aantrekken vooraleer je alles uit de kast kan halen om ze de job van hun leven aan te bieden. Laat ons to the point komen: hoe vind je nu de juiste werkkrachten, zonder al te veel geld kwijt te zijn? Een wervende vacaturetekst en catchy beeldmateriaal zijn de eerste stappen, waarna je gericht de tekst gaat verspreiden op de juiste kanalen. Het is een budgetvriendelijke manier om veel tijd uit te sparen. Maar het beste? Tussen al die saaie vacatureteksten steek je er als werkgever met kop en schouders bovenuit.

Het belang van een goede vacature

Heb je reeds ervaring binnen …

Ben je gemotiveerd?

Zin in een uitdagende job?


Van zo’n intro wordt niemand blij. Op deze retorische vragen heb je snel een antwoord klaar, waardoor je afhaakt en verder scrolt. Veel vacatureteksten zijn duidelijk betekenisloos en te gebruiken voor honderd-en-een verschillende functies. Ze stellen de job zelf onvoldoende voor waardoor een mogelijke sollicitant met vragen blijft zitten over wat de functie nu eigenlijk inhoudt. Wie een goed profiel wil aantrekken, stelt best een wervende vacature op waarmee je de goesting om te solliciteren aanwakkert. Als dat niet goed zit, haken mogelijke sollicitanten gegarandeerd af.

Hoe maak ik een opvallende vacature?

Vertel niet te veel over jezelf

Start nooit met een inleiding over jouw bedrijf aan het begin van de tekst. Stel in de plaats enkele opvallende vragen waardoor kandidaten meteen weten hoe het is om in jouw team te werken. Verspil nooit ruimte en tijd aan iets waar sollicitanten geen boodschap aan hebben. Op het einde van de vacature een korte alinea plaatsen over de onderneming waarin ze terecht komen, is al beter. Tenzij je echt zo’n opvallende dienstverlening of producten hebt waar geen enkel ander bedrijf mee te vergelijken valt. Ja, dan is het misschien wel een goed idee om de tekst daar mee in te zetten …

Doe iets anders dan saaie opsommingen

Het is heel verleidelijk om kort en bondig de job inhoud te omschrijven, maar voor een wervende vacature is een doorlopende tekst minstens even aantrekkelijk. Door de bedrijfssfeer en functie verhalend aan te pakken en meteen interesse te wekken, heb je een kandidaat al bijna overtuigd. Door een collega aan het woord te laten of een dag uit het leven van een andere medewerker te schetsen, zal een kandidaat echt wel op die ‘solliciteer hier’-knop klikken.

Uiteraard is het wel afhankelijk van de functie of dit zal werken. Voor een analytisch persoon zoals een softwareontwikkelaar, is een doorlopende tekst minder geschikt. Bij functies waar enthousiasme en creativiteit belangrijk zijn, mag de tekst al wat meer body hebben.

Zorg voor een opvallende opmaak en hergebruik de vacaturetekst

Een saai Word-document online en klaar? Nope! Wees creatief, denk out-of-the-box en zorg voor een opvallende lay-out. Ook hiervoor krijg je van sollicitanten pluspunten. Hergebruik de vacature ook op andere kanalen dan jouw eigen website. Publiceer hem eens op LinkedIn, Facebook of Instagram. Uiteraard niet de volledige tekst, hé. Een korte social post om de vacature aan te kondigen met een link of zo. We zeggen maar iets.

Verwerk in de tekst goede koppen en misschien verschijnt jouw vacaturetekst op Google For Jobs? Er zijn oneindig veel mogelijkheden, maar die creatieve invalshoek wordt ongetwijfeld beloond.

 De vacature distribueren via gepaste kanalen

Adverteren via social media

Heb je al eens nagedacht over een opvallende advertentiecampagne op social media? Je geeft er jouw boodschap een pak meer bereik mee, waardoor je andere profielen zult aantrekken dan wanneer je die gewoon even deelt op je eigen bedrijfspagina. Elk kanaal heeft verschillende vacatureopties waar je ook héél veel mee kunt doen. Test die gerust eens uit.

Denk ook eens aan offline kanalen

Er zijn nog steeds heel veel kranten en magazines die vacatures publiceren. Met een betalende advertentieruimte in een offline magazine, bereik je compleet andere profielen. Maar ook een publireportage waarin je jouw onderneming in de verf zet en heel subtiel vermeldt dat je nog mensen zoekt, is een tekstvorm die heel effectief kan zijn.

Hulp nodig? Met een vacaturepakket zit je comfortabel

Natuurlijk vraagt de uitwerking en verspreiding van een wervende vacature heel wat tijd. Soms is het slim om dat belangrijke werk uit te besteden aan een partner die daar dagelijks mee aan de slag gaat. Om jou te ondersteunen, ontwikkelden wij een handig vacaturepakket waarmee je gericht op zoek gaat naar de juiste kandidaten.

  • We bekijken samen de mogelijkheden om het juiste profiel te bereiken.
  • Aan de hand van een duidelijke briefing en contactgegevens van iemand die een gelijkaardige functie uitoefent, gaan onze copywriters gericht aan de slag.
  • Ze schudden wervende vacatureteksten en begeleidende posts voor social media uit hun mouw waarna onze online marketeer het overneemt.
  • Op de gepaste tijdstippen komen de posts online, maar ook de publicatie van de vacature op alle afgesproken kanalen, nemen wij op ons.
  • We stellen een opvallende advertentie in die aandacht trekt en gaan segmenteren op de gevraagde profielen.

Een pakket, volledig samengesteld volgens de noden van jouw onderneming om de juiste profielen aan te trekken? Sounds good?

Ik wil een vacaturepakket op maat van mijn onderneming

Leuk! Contacteer ons via onderstaand contactformulier en we bekijken samen de mogelijkheden. En geloof ons, het zijn er véél!